Blog

Åselevinter

 

Här kommer min senaste ledarkrönika i Lokaltidningen. // Jonas Ternestål

Att sitta och fundera är för många ett enkelt sätt att slösa bort dyrbar tid. Men å andra sidan om man inte funderar över sin egna närvaro och allting som händer omkring, då tror jag att man ganska fort försvinner i det mediala bruset som ligger runt oss.

 För våra unga idag är den nya sättet att kommunicera helt normalt, med mobil eller dator så finns man idag tillgänglig under 24 timmar om dygnet och sju dagar i veckan. Det finns ett informations flöde med en sådan hög hastighet så att det är knappt man förstår.
 Ibland när jag sitter och pratar med ungdomar om it, och den utveckling som har varit det senaste åren är det nästan som om man pratar om stenålder för dem.  Dessa barn och unga lever i total uppkopling medans jag själv i högstadiet satt med svart vita datorer och internet var ingenting man funderade över. Informationssamhället är här och det kommer inte att försvinna. Det kommer bara utvecklas. Nu undrar ni säkert varför jag tar upp detta.

Jo det finns en baktanke, om vi tittar tillbaka i historien så är det utvecklingen av kommunikationen som är den drivande motorn. Det är med skrivkonsten och läsförmågan som vi utvecklades från Grekland under antiken. Till att senare resa vidare in i medeltiden och kyrkans epok. Människorna har ett inbyggt behov som gör den mer och mer ifrågasättande.

 Franska revolutionen, amerikanska befrielsekriget och ryska revolutionen. Inget av dessa historiska milstolpar skulle vara skrivna i historieböckerna om inte folket satt ner fötterna utifrån de nya världsbilderna.
 Tror ni att Berlin muren skulle fallit om vi levt kvar på 1900-talets början och den allmänna rösträtten inte var på tapeten än. Eller att den arabiska våren skulle blomstra i mellan östern och Nordafrika om inte Facebook har funnits.
 Som ni förstår är jag för förändringar. Jag gillar att granska systemen och hitta fel och se brister som går att göra bättre. Ibland försöker vi förändra vid fel tidpunkt och då blir det bara fel. Men känns det rätt i tiden så måste man ändå göra ett försök.
 Läste i veckan en artikel där man kan visa på att politiker struntar i 9 av 10 folkomröstningar som är startade genom ett folkinitiativ. Det betyder att politikerna struntar i sina väljare om det inte är valår förstås. Har ni tänkt på att politikerna kan lova vad det skall göra under fyra år i stöten. Men de kan inte lyssna på den lilla människan om den har ett problem mellan valen.
 Mitt mål är att förändra det politiska systemet i Sverige, så att man som väljare har möjlighet att påverka även om det inte är valår. Med nya tankar lyfter vi in politiken i framtiden. Varför inte bilda en Opinion!
Ett citat från mig. ”Den som aldrig gör fel, kan inte utveckla samhället”
%d bloggare gillar detta: