OPiNiON om akutbilen

Eftersom övriga partier den senaste tiden har lämnat sina synpunkter kring frågan om akutbilen kontra ambulans vill vi i Opinion också förtydliga vår ståndpunkt.

Opinions ståndpunkt från valet 2014 har inte ändrats, om beslutet legat i våra händer idag hade vi fortfarande föredragit att ha en ambulans stationerad i Åsele, då vi anser att det är det bästa alternativet vid riktigt akuta och livshotande sjukdomsfall.

Utryckningsfordon är undantagna vissa trafikregler och har en överlägsen framkomlighet i trafiken, vilket kan vara skillnaden mellan liv och död.

Med det sagt vill vi inte på något sätt underkänna akutbilen och det arbete dess personal dagligen utför i Åsele kommun. Allt är inte svart och vitt, bara för att vi föredrar en ambulans vid riktigt akuta sjukdomsfall betyder det inte att vi inte har förtroende för akutbilen och att den kan erbjuda en god vård efter dess förutsättningar.

Opinion ställde sig bakom det avtal för akutbilen och dess personal som förlängdes i januari. Vi ansåg att i detta läge avbryta avtalet med Västerbottens Läns Landsting riskerade att sätta Åsele kommun i en sits utan både ambulans och akutbil.

Vi tror att den rätta vägen till att återinföra en ambulans i kommunen är först och främst via politisk enighet och att därefter kunna upprätta en dialog med beslutsfattare inom landstinget för bästa möjliga akutsjukvård i Åsele.

Styrelsen OPiNiON

%d bloggare gillar detta: